Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır Evde Yoğurt Nasıl Yapılır Evde Doğal Yoğurt Yapımı Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır Evde yoğurt ya...

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır
Evde Doğal Yoğurt Yapımı
Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır

Evde yoğurt yapmak hem çok sağlıklı hem de çok kolay. Market yoğurdu almayı bırakalı çok zaman oldu. Zaten hazır yoğurtların ne tadı var ne de kalitesi. Ayrıca çok da pahalı. 5 kg üste verdiği parayla 2 kg yoğurt ancak alabilir insan. İnsanlar almak zorundalar diye üreticiler o doğallıkla hiç alakası olmayan yoğurtları, doğal adı altında piyasa yüksek fiyatlarla sunuyorlar.Tatsız, sağlıksız pastorize yoğurt almaktansa, mis gibi ev yapımı doğal yoğurt yemeyi ve yedirmeyi tercih ediyorum.
Tabi bulunduğunuz yerde doğal inek sütü satan bir yer olmazsa başka. Örneğin daha önce yaşadığım şehirlerin bazılarında günlük süt alabileceğim bir yer yoktu. O yüzden sıkça olmasa da yoğurdu marketten aldık bir süre. Şimdi köyde yaşadığım için kolaylıkla günlük süt bulabiliyorum. Aldığım sütten, yoğurdumu, tereyağımı yapıyorum. 
Özellikle çocuklar gelişim çağında süt ve süt ürünlerine fazlaca ihtiyaç duyarlar. Süt ve yoğurt çocukların kemik ve beyin gelişimi için çok gerekli olan gıdalardır. Tabi bunun doğal ürün olması daha faydalıdır. O yüzden kutu pastorize sütler yerine günlük sütlerden vermeliyiz. Yoğurdu da evde mayalayarak yedirmeliyiz. Ben aldığım sütün birazını çocuklara içirmek üzere ayırıyorum, bir kısmını da yoğurt yapıyorum.
Gerçek doğal yoğurt bozulan yoğurttur. Market yoğurtları haftalarca beklemesine rağmen bozulmazlar. Çünkü içine koruyucu dedikleri kimyasalları katıyorlar. Pastorize sütler yüksek ısıda bakteriler öldürülerek yapılır ama bütün besin değerleri de ölür. Böyle bir yoğurdu çocuklara yedirmek mantık işi değil zaten. O yüzden evde yoğurt mayalayıp yedirmek daha sağlıklı. Eğer doğal inek sütü bulamıyorsanız, pastorize yani UHT süt değil de, yine markette satılan günlük sütlerden alıp mayalayabilirsiniz.
 
Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır
Malzemeler

  • 2.5 kg günlük süt
  • 2 çorba kaşığı koyu kıvamlı yoğurt

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır

  • Çiğ olan günlük sütü tencereye alalım ve sütü kaynatalım. Süt kaynamaya başladıktan sonra 1 parmak azalıncaya kadar kaynatalım.
  • Ocaktan alalım ve biraz sıcaklığının geçmesi için yarım saat kadar bekletelim. Bu süre daha az veya daha fazla olabilir.
  • Uygun sıcaklığa ulaştığını anlamak için serçe parmağınız içine sokup 7-8 saniye sayıyoruz. O süreye kadar parmağınız ısıya dayandıysa mayalamak için hazır demektir.
  • Mayalayacağımız kaplara yoğurdu paylaştıralım.
  • Sütün bir kısmını ilave ederek tel çırpıcı ile yoğurdu iyice çırpalım.
  • Kalan sütü kapların üzerine ekleyelim ve tekrar çırpıcı ile biraz karıştıralım.
  • Kapaklarını kapatmayalım ve üzerlerine bir süzgeç kapatalım.
  • Çift kat örtü ile sarıp hiç hareket ettirmeden 3-4 saat bekletelim.
  • Üzerini açıp kontrol ettiğimizde katılaşmışsa yoğurt hazır demektir.
  • Üstünü açıp biraz oda sıcaklığına gelince kapağını sıkı kapatmadan buzdolabına alalım. Bu yoğurdun sulanmaması için. 7-8 saat soğuduktan sonra kapağını kapatabiliriz.
  • Ve ev yapımı taş gibi yoğurdumuz hazır.
  • Afiyet olsun

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır
Evde Doğal Yoğurt Yapımı
Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır
hobbyolog-tariflerim

DAHA FAZLASI

TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR 7446998286799694764

Yorum Gönder

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

popüleriz biz

FACEBOOK

twitter

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

item