İrmik Helvası Nasıl Yapılır
İrmik Helvası Nasıl Yapılır Tam Ölçülü İrmik Helvası Tarifi Sütlü İrmik Helvası İrmik Helvası Nasıl Yapılır Un Helvası İrmi...
http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/irmik-helvas-nasl-yaplr.html
İrmik Helvası Nasıl Yapılır |
Tam Ölçülü İrmik Helvası Tarifi
Sütlü İrmik Helvası
İrmik Helvası Nasıl Yapılır
Un Helvası
İrmik helvasını ailece çok severiz biz. Un helvası da sever çocuklar ama ben oldum olası
un helvasını irmik helvası kadar sevememişimdir. O yüzden irmik helvası yapmayı daha çok seviyorum. Kimisi
irmik helvasını da un helvası gibi yapışık yoğun kıvamlı yapıyor ama irmik
helvası tane tane olmalı. Şekeri baskın olmamalı iyi ayarlanmalı. Vereceğim
tarif tam ölçüsünde harika kıvamlı bir irmik
helvası tarifi.
İrmik helvasına ben en çok çam fıstığını
yakıştırırım. Ceviz yada badem de kullanılıyor ama en yakışanı, helvayı helva
yapanı fıstık bence. Tarifte fıstık kullandım ama siz ceviz, yer fıstığı yada
badem kullanabilirsiniz.
Helvayı yaparken
dikkat edilmesi gereken nokta irmiği yağda kısık ateşte sürekli çevirerek
karıştırmak. Rengi değişene kadar kavrulmalı, Fotoğrafta rengi açık görünüyor ama siz görüntüye aldanmayın esmerleşinceye kadar kavurun. Tam
kıvamında irmik helvası yapmanın püf noktası bu. Tabi çabuk kavrulsun diye yüksek
ateşte yapılmamalı. Kısık ateşte sabırla kavrulmalı. İyice kavurduktan sonra
sütü veya suyu ilave ederken dikkat etmelisiniz çünkü sizi yakabilir. Böyle durumlarda tencere kapağını siper alırım sizin de aklınızda olsun:) Bu kadar detay ve püf noktası yazdıktan sonra tarife geçebilirim artık.
İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
Tarife geçmeden önce bütün kullandığım su bardağı ölçülerinin 200 ml olduğunu
belirtmek istiyorum.
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı dolmalık
fıstık(çam fıstığı)
İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
|
- İrmik helvası yapmak için; sütü, suyu ve şekeri bir kapta
karıştıralım bir kenara alalım.
- Çelik geniş bir tencereye sıvı
yağı ve irmiği alalım.
- İrmiğin rengi hafif kahveye
dönünceye kadar yaklaşık 15-20 dakika kısık ateşte yakmamaya özen
göstererek sürekli karıştırarak kavuralım. Kavrulmaya yakın fıstığı da
ekleyelim.
- Süre sonunda rengi değişen irmiğin
üzerine, su, süt ve şeker karışımını dökelim.
- Tencerenin kapağını kapatalım
ve şerbeti çekinceye kadar pişirelim.
- Piştiğinde ocağın altını
kapatalım. Yapış yapış duracaktır ama dinlendikten sonra tane tane
olacaktır.
- Ara ara karıştırarak dinlenmeye
bırakalım.
- İsteğe göre helvamızı dondurma
yada sade olarak servis edelim.
- Afiyet olsun