Kışlık Patlıcan Salatası Konservesi
Patlıcan Salatası Konservesi Közlenmiş Patlıcan Konservesi Patlıcan Salatası Konservesi Kış Hazırlıkları Konserve Yapmanın Pü...
http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/kslk-patlcan-salatas-konservesi.html
Patlıcan Salatası Konservesi |
Közlenmiş Patlıcan Konservesi
Patlıcan Salatası Konservesi
Kış Hazırlıkları
Konserve Yapmanın Püf Noktaları
Kış hazırlıkları deyince ilk akla gelen konserveler ve sebze
kurutmaları. Konserveler eskiden birkaç çeşit iken akla gelmeyecek birçok çeşit
daha eklendi bu kışlık konservelere. Közlenmiş patlıcan biberi ayrı ayrı
konserve olarak saklarken, salatası niye olmasın diye patlıcan salatasını da
ekledik.
Eylül ayının ortalarına doğru ilerlerken hala yaz domatesi,
biberi, patlıcanı bulmak mümkün tabi ki. Bulduğumuzu değerlendirelim biz de. Kışlık domates sosu, tarhana,
közlenmiş kırmızı biber konservesi, közlenmiş patlıcan konservesi, turşu, reçel gibi birçok gıdayı market reyonlarında
bulmak mümkün ama kendi yaptığımız gibi oluyor mu sizce? Bence olmuyor hem
lezzet hem de sağlık açısından. Evde yapınca en azından içine ne koyduğumuzu
biliyoruz. O yüzden market ürünlerini tercih etmiyorum.
Gayet doğal bir köy ortamında yaşıyorum o yüzden dün bahçede
komşuların ekmek yaptığı yerde yaktım ateşi közledim patlıcan ve
biberleri. Fırında közlemek külde közlemek gibi olmuyor maalesef. O yüzden
fırsatı değerlendirelim istedim. Kışlık köz
patlıcan konservesi ve kırmızı biber konservesi tek başına da çok güzel oluyor ama
salata olarak da nefis oluyor. Bu şekilde isterseniz kahvaltılarda
tüketebiliyorsunuz isterseniz diğer öğünlerde. Daha önce denemediyseniz mutlaka
denemenizi öneririm. Patlıcan ve biberleri közledikten sonra gerisi çok kolay
oluyor zaten.
Patlıcan Salatası Konservesi |
Malzemeler
- 2 kg patlıcan
- 2 kg kırmızı biber
- Yarım kg acı sivri biber
- 2 kg domates
- Yarım demet maydanoz
- 1.5 çorba kaşığı tuz
- 7-8 diş sarımsak
- 1 su bardağı kadar zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcan Salatası Konservesi |
- Öncelikle konserve kavanozlarını steril edelim.
- Patlıcan ve biberleri
közleyelim. Kabuklarını soyalım ve güzelce yıkayıp bir süzgeçte suyunun
süzülmesini sağlayalım.
- Közlenmiş patlıcan ve biberleri
çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım.
- Domateslerin kabuklarını
soyalım(bunun için domatesleri önce sıcak suda biraz bekletip soğuk suya
alırsanız çok kolay bir şekilde kabuklarını soymuş olursunuz).
- Domatesleri küp küp doğrayalım.
- Yeşil biberleri de doğrayalım.
- Büyükçe bir tencereye
zeytinyağından biraz koyup yeşil biberleri ekleyelim ve 3-4 dakika kadar
kavuralım.
- Domatesleri ve tuzu ekleyelim
kaynama aşamasına gelince 20 dk kadar rengi değişene kadar kaynatalım.
- Doğradığımız közlenmiş patlıcan
ve kırmızı biberi de ekleyelim.
- İnce kıydığımız maydanoz ve
sarımsağı da ilave edip kaynama aşamasına gelince 7-8 dakika kaynatalım.
Ocaktan alınca kalan zeytinyağını ekleyelim ve karıştıralım.
- Sıcakken steril ettiğimiz cam
kavanozlara dolduralım
- Kapağını sıkıca kapatalım ve
ters halde bir tencereye dizelim.
- Kapak kısmını geçecek kadar
sıcak su ilave edelim ve 10 dakika kadar kaynatalım(Bu işlemi yapmayıp sıcak doldurup da kaynatmadan ters çevirebilirsiniz ama ben sıkı kapatamadığımdan ve kapaklarım yeni olmadığından kaynatarak yaptım)
- Kaynayan kavanozları soğuyunca
tencereden alalım ve yine kapak altta kalacak şekilde 1 gün bekletelim.
- Afiyet olsun
Közlenmiş Patlıcan Konservesi
Patlıcan Salatası Konservesi
Kış Hazırlıkları
Konserve Yapmanın Püf Noktaları
hobbyolog-tariflerim