Su Böreği Tarifi Su Böreği Tarifi Tam Ölçülü Su Böreği Tarifi Su Böreği Nasıl Yapılır Börek Tarifleri nden en çok yapmaktan ke...
|
Su Böreği Tarifi |
Su Böreği Tarifi
Tam Ölçülü Su Böreği Tarifi
Su Böreği Nasıl Yapılır
Börek Tariflerinden en çok yapmaktan keyif aldığım Su Böreği Tarifidir. Su Böreği genellikle çoğu kişinin çekindiği zor
gördüğü tariflerden biridir ama yufka açmasını bilen herkesin kolaylıkla
yapabileceği bir börektir aslında. Öyle böreği yaparken iki kişi olmasına falan
da gerek yok yani. Bezeleri teker teker açtıktan sonra hepsini kenara alıp,
haşlamaya başlamak daha mantıklı. Zaten hamuru açtıktan sonra gerisi çok keyifli.
Erzurum'un Su
böreği Meşhurdur
bilen çoktur. Benim de Erzurumlu bir arkadaşım vardı. Sanırım ilk kez
yapılırken orada görmüştüm. Hamuru nasıl suya atışını hayranlıkla izlemiştim.
Zaman geçti ben de kendi çabalarımla Su
Böreği yapmaya başladım.
Başlangıçta ilk yapışımda uğraşmıştım ama zamanla püf noktalarını kavradım ve
doğru ölçüyü yakaladım. Böreğin gerçeğini yapınca hep, şu yalancı su böreği
denilen tarifleri de hiç denemedim. Makarnayla yapılanı yada hazır satılan su
böreği yufkaları ile yapılanları var internette gördüğüm kadarıyla. Acil
zamanlarda kolay tarif olarak yapılabilir diye düşünüyorum. Bir de benim
tarifini daha evvel yayınladığım Kırpık
Börek var. O da Su böreğini andırıyor yerken.
Onu da denemenizi tavsiye ederim. Hem çok pratik hem de çok lezzetli.
Su Böreği biraz
yağlı bir börek oluyor ama böreğin de özelliği bu zaten. Ara katlara yağ
sürmezseniz hamur birbirine yapışır ve o zaman o kadar uğraş vermenin de bir
anlamı kalmaz maalesef. Yalnız yağ olarak kesinlikle tereyağı kullanmanızı tavsiye
ederim. Margarin ve zeytinyağı böreğin tadını bozuyor. Ayrıca ben içinde peynir
kullanıyorum ama kıymalı da yapabilirsiniz.
Böreği yaparken
dikkat edilmesi gerekenlerden birisi her zaman ki gibi çok iyi yoğurmak,
dinlendirmek ve haşlarken mutlaka bol tuz kullanmak. Tuzu az kullanırsanız
yufkada yırtılma yaşabilirsiniz. Yeteri kadar hamur dinlenmezse açması zor
olur. Ayrıca içinde bol yumurta kullanmak hamuru daha güzel yapıyor. 10 yumurta
bile kullanıldığını duymuştum ama bana 5 adet yumurta yeterli geliyor. Daha
önce yufkalardan en alt ve en üste gelenleri pişirmeden yapıyordum ama
haşlayarak yapınca daha güzel olduğunu farkettim. Artık haşlayarak yapıyorum.
Bunları da belirttikten sonra tam ölçülü ve nefis Su Böreği nasıl yapılır hemen anlatmaya başlayayım.
Baklava Yufkasında Su Böreği Tarifi Burada
|
Erişteli Köfteli Çorba Tarifi |
Peynirli Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Kullandığım tepsi büyük fırın tepsisi(yaklaşık 45 cm) ve bardak ölçüsü 200
ml dir.
- 5 adet büyük yumurta
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 küçük tatlı kaşığı tuz
- 1.5 çorba kaşığı sıvı yağ
- Aldığı kadar un(hamur ne çok
sert olacak nede yumuşak olacak)
Haşlamak için;
- 5 litre su
- 1 çay bardağı tuz
Arasına;
- 125 gram tereyağı
- Beyaz böreklik peynir
- Maydanoz
Peynirli Su Böreği Nasıl Yapılır?
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
|
Su Böreği Nasıl Yapılır |
- Yumurtayı, suyu, tuzu, sıvı
yağı bir kapta karıştırıp üzerine azar azar un ilave edelim.
- Kulak memesi kıvamında yani ele
yapışmayan poğaça hamurundan biraz sert bir hamur yoğuracağız.
- 10 dakika boyunca iyice
yoğurduğumuz hamuru 10 parçaya ayırıp bezeler yapalım. Hepsini üzeri
örtülü olarak 1 saat dinlendirelim.
- Dinlenen bezeleri un serperek
tepsi büyüklüğünde açalım. Açma işlemi sizi korkutmasın. Hamur dinlendiği
için çok kolay açıldığını göreceksiniz.
- Açtığımız her bezeyi bir sofra
bezi üzerine alıp bekletelim.
- Büyük bir tencereye suyu alalım
ve kaynamaya bırakalım. İçine bir çay bardağı tuzu atalım.
- Başka bir büyük tencere yada
leğene soğuk su koyalım.
- Bir tavada tereyağını eritelim
ve soğumaya bırakalım.
- Peyniri de ezelim ve ince
kıydığımız maydanozları ekleyip karıştıralım.
- Açtığımız yufkaları önce sıcak
suda 1 dakikayı geçmeyecek şekilde haşlayalım.
- Haşlanan hamuru büyük bir
süzgeçle sıcak sudan alalım ve hemen soğuk suya atalım.
- Hamuru soğuk sudan çıkarıp ya
bir süzgeç üzerine bırakıp süzdürelim yada elimizle yukardan aşağı sıkarak
suyunu alalım.
- Yağladığımız tepsiye hamuru
yerleştirelim.
- 5 adet haşladığımız yufkayı
aralarına tereyağı sürerek serdikten sonra peynirin yarısını
serpelim.
- 1 adet yufkayı haşlayıp yine
yağ sürüp yine peynir koyalım. Yani orta iki kata peynir koymuş olacağız.
- Kalan yufkaları da haşlayalım
ve yine tereyağı sürerek tepsiye yerleştirelim.
- En son üzerine kalan tereyağı
kabını içine bir yumurta sarısı kırarak karıştırıp hamurun üzerine
sürelim.
- Önceden ısıttığımız 180 derece
fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişirelim.
- Dilimleyerek servis edelim.
- Afiyet olsun
|
Su Böreği Tarifi |
|
Su Böreği Tarifi |
|
Su Böreği Tarifi |
Su Böreği Tarifi
Tam Ölçülü Su Böreği Tarifi
Su Böreği Nasıl Yapılır
hobbyolog-tariflerim